ارزش خالص دارایی چیست؟
هدف تمام افرادی که وارد بازار معاملاتی میشوند افزایش داراییهایشان است؛ به همین دلیل معنی ارزش برای سرمایهگذاران و فعالان مورد اهمیت است. از مواردی که کاربرد بالای برای سرمایهگذاران دارد، مفهوم «ارزش خالص دارایی» (Net Asset Value) است.
ارزش خالص داراییها در حقیقت همان تغییرات ارزش داراییها در کنار سود تقسیمی است که بر بازده کل بدست آمده از سبد داراییها تاثیرگذار است.
خرید واحدهای صندوق به مفهوم سهیم شدن در داراییهای صندوق است. ارزش این داراییها باتوجه به موقعیت بازار مدام در حال تغییر است. به عنوان مثال، قسمتی از داراییهای صندوق که به سهام شرکتها مرتبط است، با نوسانات روزانه سهام، بالا و پایین میرود. ودر کنارآن، سود سهام تقسیم شده به وسیله شرکتها به منابع صندوق اضافه شده و ارزش داراییها و همینطور ارزش واحدهای خریداری شده را افزایش میدهد.
به عبارتی داراییهای هر صندوق روزانه ارزشگذاری میشود. اگر بدهیهای صندوق را که شامل بدهی بابت خرید سهام به کارگزاریها و بدهی به ارکان صندوق میشود از آن کم کنیم، ارزش خالص داراییهای صندوق می شود که با تقسیم آن بر تعداد واحدهای صندوق، میتوانیم ارزش خالص هر یک از واحدها یا NAV صندوق را بدست بیاوریم.
ارزش خالص داراییهای هر صندوق در پایان هر روز طبق قیمت پایانی داراییهای آن محاسبه و از طریق سایت اختصاصی صندوق اعلام میشود.
قیمت صدور و ابطال واحدها نیز طبق NAV مشخص شده و با توجه به تغییرات آن نوسان میکند. در پایان سود یا زیان هر سرمایهگذار از محل تغییر ارزش واحدهای صندوق تعیین میشود.
اگرارزش صندوق بر تعداد واحدهای آن تقسیم کنیم، عددی به دست میآید که اصطلاحاً به آن خالص ارزش داراییها یا NAV می گویند
به عنوان مثال اگر ارزش روز داراییهای یک صندوق ۵۰ میلیارد تومان باشد و مقدار بدهیهای آن دو میلیارد تومان، ارزش خالص دارایی صندوق برابر با ۴۸میلیارد تومان می شود.
در آخر اگر این صندوق دارای ۴۰۰ هزار واحد باشد، ارزش خالص داراییهای هر واحد، مساوی ۱۲۰ هزار تومان است.
جهت شرکت در کلاس های آموزش رایگان بورس اینجا را کلیک کنید
NAV ملاکی جهت ارزیابی کامل عملکرد صندوق سرمایهگذاری نیست بلکه باید با سنجش بازده و ریسک صندوق و مقایسه با شاخص بورس و صندوقهایی که ماهیت آنها مشابه صندوق مورد نظراست، صورت گیردتا باعث یک تصمیم درست در انتخاب صندوق سرمایه گذاری مشترک شود.
ارزش خالص داراییها یا NAV یک شرکت سرمایهگذاری با ویژگیهای صندوق سرمایهگذاری مشترک (Unit Trust)، کل داراییها منهای کل بدهیهای می باشد. در ارزشیابی شرکتها، NAV را از روش اختلاف ارزش دفتری داراییها و بدهیها محاسبه میکنند و در صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، NAV را از روش کسر بدهی صندوق از ارزش روز کل پرتفوی حساب می کنند.
خالص ارزش دارایی
نگاه تحلیلگران مالی معمولا به محاسبه نوع دوم NAV است، به این دلیل که سهام شرکت مربوطه از این روش قیمتگذاری میشود.
داراییها و بدهیهای یک شرکت سرمایهگذاری به طور روزانه تغییر میکند، NAV میبایست روزانه محاسبه شود. به همین علت کشورهای دیگر اغلب صندوقهای سرمایهگذاری مشترک (شرکت سرمایهگذاری با سرمایه متغیر) و «یونیت تراست» NAV خود را حداقل یک بار در روز و بعداز پایان معاملات بورس محاسبه و در روزنامهها گزارش میکنند.2020